Αυτά είναι τα trends του φωτισμού για το 2023

 

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο φωτισμός παίζει καθοριστικό ρόλο στη συνολική διαμόρφωση  κάθε δωματίου. Μέσω του σωστού φωτισμού, μπορεί πραγματικά να αλλάξει η αίσθηση ενός χώρου, είτε μιλάμε για επαγγελματική στέγη, είτε για σπίτια.

 

Κάθε χρόνο, οι ειδικοί προβλέπουν τάσεις και μόδες που θα κυριαρχήσουν σε ό,τι αφορά τη διακόσμηση εσωτερικών χώρων και που θα δούμε ξανά και ξανά μέσα στη χρονιά. Εμείς κάναμε την έρευνα μας και ξεχωρίσαμε τις καλύτερες.

 

Διαβάστε παρακάτω τις πέντε πιο μεγάλες τάσεις της φετινής χρονιάς για τον φωτισμό του σπιτιού σας ώστε να ξέρετε τι αξίζει να ακολουθήσετε:

 

Βιωσιμότητα

Ανάμεσα στις παγκόσμιες τάσεις του φωτισμού, αλλά και γενικότερα του interior design, είναι η βιωσιμότητα. Από τη βάση της οικοδομής, μέχρι το τελευταίο διακοσμητικό που τοποθετούμε στο σπίτι μας, η φιλική προς τον πλανήτη στάση, η ηθική κατανάλωση και το ενεργειακό μας αποτύπωμα είναι παγκόσμια τάση και επιλογή όλο και περισσότερων ανθρώπων. Οι λαμπτήρες LED άλλαξαν τον τρόπο που φωτίζουμε τους χώρους (επαγγελματικούς ή οικιακούς), με χαμηλή ενέργεια και για περισσότερο χρόνο. Τα LED θα συνεχίζουν να είναι προτίμηση, αλλά δεν είναι τα μόνα. Βιώσιμα υλικά, όπως μπαμπού και ανακυκλώσιμο γυαλί, θα πρωτοστατήσουν στις τάσεις της επόμενης χρονιάς. 

 

Μεταλλικά Υλικά

Όσον αφορά τα φινιρίσματα, η τάση για το 2023 προβλέπει συνδυασμό διαφορετικών μετάλλων για την επίτευξη μιας μοναδικής και κομψής διακόσμησης, κάτι που το είδαμε και τα προηγούμενα χρόνια. Ειδικά στην κουζίνα, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε αυτό προς όφελός σας. Αναμείξτε και συνδυάστε το χρυσό, τον ορείχαλκο και άλλα φινιρίσματα φωτιστικών, με εκείνα των βρυσών, πόμολων ή των συσκευών σας. Αυτή η τάση επιτρέπει να προσθέσετε μια πινελιά πολυτέλειας στο σπίτι χωρίς να κάνετε μεγάλη ανακαίνιση ή να ξοδέψετε μια μικρή περιουσία. 

 


Πολυέλαιοι και μεγάλα φωτιστικά

Οι πολυέλαιοι και τα μεγάλα, εντυπωσιακά φωτιστικά θα συνεχίσουν να βρίσκονται σταθερά στην κορυφή των καταναλωτικών επιλογών ακόμα και το 2023. Αυτό περιλαμβάνει φωτιστικά statements, όπως κρυστάλλινους πολυελαίους, φωτιστικά μεγάλης κλίμακας ή μοναδικά σχεδιασμένα μοντέρνα φωτιστικά που αποτελούν το κεντρικό στοιχείο κάθε χώρου, διαμορφώνουμε γύρω τους τη διακόσμηση και δεν μπορείς να τα προσπεράσεις. Προτιμήστε μεγάλα φωτιστικά, πολυελαίους ή συνθέσεις, για την τραπεζαρία ή το σαλόνι!

 

Σκεφτείτε έξυπνα

Τα έξυπνα φωτιστικά που μπορούν να ελέγχονται μέσω smartphone ή άλλης συσκευής είναι ήδη πολύ δημοφιλή και είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί! Τώρα, τα έξυπνα συστήματα φωτισμού επιτρέπουν τον πλήρη έλεγχο της ατμόσφαιρας κάθε χώρου, αλλά και της κατανάλωσης ενέργειας. Μπορείτε να δημιουργήσετε διαφορετικά είδη φωτισμού ανάλογα με τη διάθεση ή τη δραστηριότητά σας, ενώ μπορείτε να προγραμματίσετε τα φώτα να ανάβουν ή να σβήνουν σε συγκεκριμένες ώρες.

 


Φυσικό φως

Το φυσικό φως επηρεάζει την αισθητική κάθε χώρου, όμως παίζει και σημαντικό ρόλο στην υγεία και την ψυχολογία των ανθρώπων. Οι πηγές φυσικού φωτός, δηλαδή τα παράθυρα, οι φεγγίτες και ούτως καθεξής είναι πάντα στη μόδα και βλέπουμε πως είναι ψηλά στις αρχιτεκτονικές τάσεις και για το 2023. Αν το σπίτι ή ο επαγγελματικός σας χώρος λούζεται σε φως, τότε αποκτάει άλλη αίσθηση, αναδεικνύεται η διακόσμησή του, ενώ παράλληλα εξοικονομείτε σημαντική ενέργεια.